HTML Intro - Tags in HTML

Acum ca deja ai creat prima ta pagina web, ar trebuii sa examinam cateva segmante ale fisierului "index.html". Cu siguranta ai vazut ca exista un model in aranjatea comenzilor, niste cuvinte care sunt incercuite de "<" si ">", acestea sunt tag-urile HTML

Un exemplu de tag in HTML este <body>. Tag-ul <body> spune browser-ului, unde incepe continutul paginii web. <body> este deasemenea un exemplu de tag care ar trebuii sa existe in absolut orice pagina web.


Tag-uri de baza in HTML

Sa mai aruncam o privire asupre codului. O pagina web are in componenta doua elemente de baza. Daca vei incerca sa creezi o pagina fara cele doua tag-uri, vei avea probleme.

<html>

<body>

Continutul paginii va fi aici

</body>

</html>

Primul tag se numeste <html> si este cel care ii spune browser-ului ca a inceput un cod in HTML. Cel de-al doilea tag, <body>, spune browser-ului ca aici incepe partea vizibila sau continutul paginii HTML.


Inchiderea tag-urilor in HTML

Poate ai observat deja inca doua tag-uri asemanatoare la sfarsitul documentului, </body> si </html>. Acestea sunt tag-urile de inchidere. </body>, da de stire browser-ului, ca sa incheiat continulul pagini, iar </html> ca s-a incheiat documentul HTML.

Slesh "/" este pus innaintea numelui tag-ului si spune browserului ca ar dori sa incheie respectiva functie. Deci <tag> este folosit pentru a incepe o functie, iar </tag> pentru a o incheia.


Ordinea tag-urilor - Foarte important

Ordinea deschiderii si a inchiderii tag-urilor este foarte importanta. Daca un tag este deschis intr-un altul, de exemplu body este deschis in html atunci acel tag (body) este cel care trebuie inchis inaintea celui de-al doilea tag (html).

Am inchis mai intai body pentru ca a fost cel care s-a deschis cel mai recent. Aceasta regula si anume deschiderea si inchiderea tag-urilor se aplica la toate celelalte taguri ale documentelor HTML.

Cea de-a doua pagina

Probabil ca ai nevoie de timp si de mai multe incercari perntru a te acomoda cu aceste reguli, asa ca cel mai bine ar fi sa exersam in continuare cu o a doua pagina web. Copiaza acest cod in notepad, asa cum ai facut si prima data.

<html>

<head>

<title>Pagina mea! </title>

</head>

<body>

<h2>Bine ati venit.</h2>

<p>Foarte curand voi face o pagina care va v-a da pe spate pe toti!</p>

</body>

</html>

Dupa ce te-ai asigurat ca totul e facut conform indicatiilor anterioare, poti salva documentul. Ai putea chiar sa-l salvezi cu acelasi nume ca si cel anterior, si anume "index.html". S-ar putea sa te intrebe daca vrei sa salvezi peste documentul anterior, poti sa dai linistit OK, nu vom mai avea nevoie de celalalt document. Cand ai terminat, mergi mai departe si citeste urmatorul tutorial.


Tutorialul HTML anterior
Tutorialul HTML urmator


Comentarii


Ovidiu

Pentru cei care se cred deştepţi! Fraţilor, aici sunt puse nişte informaţii pe care voi le puteţi folosi. E un loc unde poţi să înveţi ceva. Dacă pe viitor veţi vrea voi să faceţi un site de critică literară sau de corectarea celor mai frecvente greşeli gramaticale ale vorbitorilor de limbă română, nu aveţi decât să faceţi asta. Dar ar fi frumos din partea voastră să recunoaşteţi că pentru a ajunge acolo aveţi nevoie, ca şi mine, să învăţaţi ceea ce se spune aici. Eu unul prefer să nu mă împiedic de greşelile gramaticale care se mai pot strecura şi să apreciez munca unui om care cel puţin în acest domeniu ştie mai multe decât mine. Eu îi spun: Felicitări!!!
25-Oct-2012 - 16:11


Andrei

este foarte folositor tutorialul. nu mi-o luati in nume de rau dar nu ar strica putina "acuratete gramaticala". sunt sigur ca cititorii ar "respecta" mai mult articolul... daca doriti va pot ajuta in acest sens:). felicitari pt tutorial
02-Mar-2011 - 11:53


comin

Omule, iertare mare, da cuiva sa corecteze gramatical textul inainte sa il postezi, ca scrii gresit deseori. Iar HTML e un limbaj, care ca orice limabj are o gramatica, stii, sintaxa, semantica. Multumim mult pentru tot efortul tau, dar greselile te fac sa nu prezinti incredere. Inca o data iertare. Pace!
09-Apr-2010 - 03:55


catalin

Avantajele folosirii css pentru formatarea tagurilor html sunt multiple. Voi publica in cateva zile un tutorial CSS.
Bafta
13-Sep-2009 - 16:03


Cristian

Nu pot sa merg mai departe de aceasta pagina din tutorial. Si e chiar singurul tutorial ce l-am gasit pana acum nin limba romana si il si inteleg.
Am si o intrebare: pot folosi aceste tutoriale html pentru a crea un template de blog sau am nevoie si de css? Cum e mai bine si mai usor?
Multumesc
11-Sep-2009 - 17:16


catalin

N-ar strica sa citest capitolul "Ghid pentru cumpararea Numelui de Domeniu si Gazduire" cred ca am atins in acest capitol si tema pe care tu o abordezi "cum sa publici paginile create"
29-Jul-2009 - 01:21


Dumitrescu Vladimir

Cum fac acum ca aceasta pagina web sa apara pe internet ? Cum o public ?
28-Jul-2009 - 23:14


DanyMD

EU sa invat HLMT
21-Jun-2009 - 21:09

1


Trimite un comentariu!

Nume *
E-mail *
Vreau sa fiu anuntat de urmatoarele mesaje la acest articol
Comentariu *

Security image